Produkt dnia
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Masło Shea 0
Masło Shea

Jest już tak popularne, że chyba nie ma kobiety, która by o nim nie słyszała. Masło Shea.

Pochodzi z pasa Afryki ciągnące go się od Mali na zachodzie po Etiopię na wschodzie a więc rośnie w dość suchym klimacie. Wytwarza się je z miąższu ziarenek rośliny, której nazwa widnieje na wielu już kosmetykach czyli Butyrospermum parkii (Masłosz Parka).

Na temat masła Shea powstało wiele prac naukowych. Ma dobrze udokumentowaną, wysoką zawartość tokoferoli czyli witaminy E. Jego właściwości antyoksydacyjne redukują szkodliwe działanie wolnych rodników,  są szeroko znane i na tyle silne że często jest używana jako jedyny konserwant do produkcji żywności i kosmetyków. Zawiera również pewną ilość związków, które napinają skórę oraz mają właściwości przeciwzapalne. Masło Shea stosowane jest więc w wielu złożonych preparatach kosmetycznych jak np. kremy z filtrem UV1.

Masło Shea stosowane na skórę, pozostawia aromatyczną warstwę głęboko odżywczej mieszaniny lipidów, witaminy E oraz innych substancji regenerujących naskórek. Właściwości przeciwzapalne wpływają kojąco i łagodząco. Pozostawia skórę głęboko natłuszczoną i nawilżoną.

W ofercie Leafy mamy tylko najwyższej jakości naturalne, nierafinowane masło Shea. Łupane, co oznacza, że nasze masło nie zostało wcześniej poddane wysokiej temperaturze i przelane do słoików, a pocięte na kawałki i umieszczone ręcznie w szklanych słoikach. Dzięki temu zachowuje swoje dobroczynne właściwości. 

 

 

  

  1. Honfo F.G., et al., Nutritional composition of shea products and chemical properties of shea butter: a review, „Critical reviews in food science and nutrition” 2014, t. 54, nr 5, s. 673 - 686

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl